Nieuws van het FoMu

Fotomuseum lid van De MUSEUMSTICHTING (samen met MoMu en DIVA)

PHOTOBOOK BELGE
01.03.2019 - 06.10.2019

Fotoboeken zijn sinds het ontstaan van de fotografie een van de belangrijkste expressiemiddelen voor fotografen. Ze blijven in omloop en bereiken alleen al daardoor een groter publiek dan een tentoonstelling. 
Tot op heden is er nauwelijks onderzoek gedaan naar Belgische fotoboeken. Photobook Belge wil deze leemte opvullen. Het schetst een beeld van de ontwikkeling van het Belgische fotoboek van het midden van de 19de eeuw tot vandaag. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Photobook Belge, uitgegeven door Hannibal en het FOMU.

Curator: Tamara Berghmans

RESTRICTED IMAGES
made with the Warlpiri of Central Australia
Patrick Waterhouse
01.03.2019 - 09.06.2019

De afgelopen zeven jaar heeft Patrick Waterhouse een omvangrijk archief van koloniale representaties van Australië uitgebouwd. De foto’s, kaarten, vlaggen en andere documenten dateren van 1770 tot nu. In 2015 brengt hij het hele archief naar de woestijn in Centraal-Australië en begint daar een samenwerking met lokale kunstenaars van de Warlpiri in het Warlukurlangu Art Center.
In diezelfde periode fotografeert Waterhouse ook de verschillende gemeenschappen. Lokale kunstenaars gaan aan de slag met de historische collectie en de foto’s van Waterhouse. Ze maken zich het materiaal eigen door de traditionele Aboriginaltechniek van dotpainting (schilderen met stippen) toe te passen. Hiermee bepalen en herzien ze hun eigen representatie.
De tentoonstelling Restricted Images brengt deze kunstwerken voor het eerst samen en presenteert hiermee een nieuwe lezing van de Australische koloniale en inheemse geschiedenis.
Het gelijknamige fotoboek is uitgegeven door SPBH Editions (Self Publish Be Happy).

Curator: Joachim Naudts

 

SEBASTIEN REUZE
Hotel Solaire
01.03.2019 - 09.06.2019

Hotel Solaire is de eerste grote museale solotentoonstelling van de Franse fotograaf Sébastien Reuzé (FR, °1970) in België. De expressieve kwaliteit van kleur staat centraal. Reuzé ontwikkelt zijn werk voornamelijk zelf in de donkere kamer, waar hij een onstuimig spel speelt met alles wat licht geeft. De fotografische objecten die daaruit komen, weerspiegelen de ongedwongen omgang met het medium. Via de warme gloed van de alom aanwezige zon neemt Reuzé je mee in zijn fictief landschap. 
De tentoonstelling sluit aan bij het boek Colorblind Sands, uitgegeven door APE.

Curator: Rein Deslé

Via Facebook of onze website blijf je op de hoogte!

© JDG 19-Feb-2019