Nieuws van het FoMu

Fotomuseum lid van De MUSEUMSTICHTING (samen met MoMu en DIVA)
Gratis inkom met MUSEUMPASS
15% korting op hele aanbod FOMU shop
Geldig van 24 t.e.m. 27 november 2022

Het laatste weekend van november is het Museum Shop Sunday, een internationale dag voor museumshops.
In de FOMU shop vieren we dit met een kortingsactie op het volledige aanbod en een book launch van The Land of Promises.
Iedereen krijgt 15% korting bij een aankoop vanaf 50 EUR. Kies uit een ruim assortiment aan fotoboeken, postkaarten, DIY-kits, Polaroids, lomo-camera’s en veel meer.
De actie is geldig in de museumshop en online op https://shop.fomu.be en loopt van donderdag 24 november tot en met zondag 27 november 2022.
De korting wordt automatisch verrekend bij het afrekenen.

Recaptioning Congo - New perspectives on the photographic history of colonial Congo
16-09-2022 - 15-01-2023

Recaptioning Congo toont een kroniek van de lange en turbulente geschiedenis van fotografie in het koloniale Congo. Die omvat bijna honderd jaar, vanaf de formele oprichting van de kolonie in 1885 tot de onafhankelijkheid in 1960.

De tentoonstelling verweeft diverse perspectieven van Europese en Afrikaanse fotografen en stelt ze tegenover elkaar. De Afrikaanse fotografen werden lange tijd als een minderheid behandeld en ontwikkelden zich onder een regime dat beelden strikt controleerde en manipuleerde.

Recaptioning Congo is het resultaat van meer dan tien jaar internationaal onderzoek door curator Sandrine Colard. Het is de eerste uitgebreide tentoonstelling die de gelaagde en unieke geschiedenis van fotografie in Belgisch Congo behandelt.

Aglaia Konrad - Umbau
16.09.2022 - 15.01.2023

Kunstenaar Aglaia Konrad (Salzburg, 1960) heeft een aanstekelijke fascinatie voor architectuur. Op uitnodiging van het FOMU ontwikkelde zij de tentoonstelling Umbau voor de bovenste verdieping van het museum.

Centraal in de installatie in het FOMU staat Konrads nieuwe reeks over de Gentse Boekentoren. De titel Umbau (Duits voor ‘verbouwing, ‘verandering’) verwijst niet alleen naar de recente renovatie van dit iconische gebouw, maar evengoed naar Konrads maakproces: van constructie naar deconstructie en vice versa.

Umbau laat je met nieuwe ogen naar architectuur(geschiedenis) kijken.

Over de FOMU Shop

De FOMU-shop is geen alledaagse museumshop.
Bij ons vind je uiteraard een mooie selectie fotoboeken, maar ook voor leuke hebbedingen, unieke postkaarten, fotomagazines, stationery, decoratie en veel meer kun je bij ons terecht.
Al dat moois kiezen we zorgvuldig en met liefde uit.

We hechten veel belang aan duurzaamheid, zo werken we samen met lokale ondernemers, hergebruiken we inpakmateriaal voor webshopbestellingen en kiezen we voor de producten die we zelf maken ecologische materialen en productiemethodes.

We maken regelmatig capsule collecties bij tentoonstellingen. Zo hebben we bij de expo 'Recaptioning Congo' samengewerkt met Siré Kaba van Erratum Fashion voor het maken van Wax Tote Bags.
Eerder werkten we ook al samen met kunstenaar Diana Markosian voor het ontwerp van een merchandising aanbod (tote bags, mokken en magneten) bij haar expo 'Santa Barbara' die in het voorjaar van 2022 te zien was in het FOMU.Book Launch: BELGIAN SOLUTIONS vol. 3

Op 8 december presenteert David Helbich het derde boek van Belgian Solutions in het FOMU.
Je kan het boek kopen in de FOMU shop en het laten signeren tijdens het evenement.
Tijdens deze talk zal Helbich ook enkele foto’s van het publiek bespreken.

Stuur jouw eigen ‘Belgian Solutions’-foto door bij je inschrijving en wie weet wordt jouw foto eruit gepikt.

Dit evenement is gratis. Deze lezing zal in het Engels worden gehouden.


Via Facebook of onze website blijf je op de hoogte!

© JDG 24-Nov-2022